Sarbatorile se apropie si in jur exista numai dulciuri si mancaruri "grele". Multi oameni vor renunta la stilul sanatos/precaut de viata folosind sarbatorile ca scuza pentru a manca orice si oricat doresc si pentru a renunta la farama de miscare facuta zilnic sau ocazional. In cealalta extrema, unii oameni pot reusi ca pe perioada sarbatorilor sa nu se atinga de nici un aliment "interzis". Care mai este totusi bucuria Craciunui? Cred ca ar trebui gasit un punct de mijloc, un echilibru alimentar si psihologic. Cum putem deci sa ne bucuram de sarbatori fara a adauga siluetei kilograme in plus?
1. Mancati micul dejun. Multe persoane se plang ca nu pot manca imediat cum se trezesc. Nu e neaparat nevoie sa faceti lucrul asta. Puteti lua micul dejun si la o ora dupa ce v-ati trezit. Pe deasupra, totul tine de "educatia stomacului". Daca in primele zile poate fi dificil sa luati micul dejun, invatandu-va stomacul chiar si doar cu cateva linguri de iaurt degresat si plusand zilnic cate putin, veti observa ca va veti obisnui cu acest ritual si stomacul va cere singur micul dejun. Daca serviti un mic dejun echilibrat si nutritiv, veti avea mai multa energie pe parcursul zilei iar sansele de a manca prea mult spre finalul zilei se micsoreaza. Asigurati-va ca micul dejun este format din destule proteine si carbohidrati sanatosi (oua fierte, toast din paine integrala cu somon afumat, fulgi de ovaz cu iaurt degresat si fructe de padure sau shake proteic).
2. Gustarile. Luati mereu cu voi gustari sanatoase (mar, banana, gutuie, strugure, nuci, migdale). In felul acesta nu veti ceva tentatiilor "nesanatoase". Luati o gustare inainte de a merge la o petrecere, va va ajuta sa tineti sub control foamea si veti putea face alegeri alimentare bune. Sfatul meu si al sotului este sa serviti o gustare sau chiar o masa principala inainte de a merge la cumparaturi. Veti scuti cheltuieli suplimentare si veti evita sa cedati tentatiei de a umple cosul de cumparaturi cu alimente nesanatoase ce nu fac parte din "lista de cumparaturi" intocmita de acasa pentru saptamana urmatoare.
3. Alegeti "otravurile" cu atentie. Alcoolul contine calorii "goale" (fara nutrienti). Serviti 1 pahar de vin rosu si evitati cocktailurile carbogazoase, cele care contin suc de fructe, sau bauturile ca pina colada. Ramaneti la cele simple (vin, tuica, vodka).
4. Faceti miscare. De sarbatori poate parea aproape imposibil sa va mentineti rutina exercitiilor fizice, asa incat o solutie poate fi impartirea acestora in secvente mici. Faceti un antrenament Tabata sau cateva exercitii cardio imediat dupa trezire (fandari, burpees, flotari, abdomene). Dupa masa de pranz faceti o mica plimbare (in pas alert) pana in parcul cel mai apropiat sau urcati cateva etaje pe scari. Seara faceti cateva exercitii usoare de stretching. Este extrem de important sa faceti catusi de putina miscare oricand puteti.
5. Reveniti la rutina sanatoasa. Asigurati-va ca dupa o zi sau o perioada scurta (2-3 zile) de excese reveniti la rutina de alimentatie sanatoasa. Nu permiteti obiceiurilor alimentare specifice petrecerilor sau sarbatorilor sa se prelungeasca si nu sariti peste mese pentru a "compensa" caloriile in plus mancate in ziua precedenta. Nu veti realiza decat incetinirea ratei metabolismului si intrarea lui in starea de infometare. Cu prima ocazie cand veti reveni la mesele obisnuite corpul va incepe sa isi faca depozite de grasime pentru o alta eventuala perioada de infometare. Incercati doar sa reduceti cantitatea de carbohidrati si beti cat mai multa apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu