10 februarie 2014

Pere umplute cu nuca in aluat de foietaj


Ingrediente:

  • 4 pere tari
  • 6 linguri cu varf de nuci macinate (sau migdale)
  • 2-3 linguri de miere de albine
  • 1/2 pachet aluat de foietaj
  • 1 galbenus de ou
  • 500 ml vin rosu (poate fi folosit si alb)
  • 500 ml apa
  • 3/4 pahar de zahar (cantitatea se poate modifica, in functie de cat de dulce e vinul)
  • 3 batoane de scortisoara (se poate folosi si scortisoara macinata)
  • 1 baton de vanilie (se poate folosi esenta de vanilie daca nu aveti)
  • nucsoara, cuisoare, anason stelat dupa gust 






Mod de preparare:


  1. Se curata perele de coaja cu ajutorul cutitului de legume.
  2. Se scobeste cotorul prin partea de jos a perei (pe la baza), avand grija sa nu stricam (strapungem) para. Coditele se pastreaza.
  3. Punem intr-o craticioara pe foc vinul, 500 ml de apa, zaharul, scortisoara, vanilia, nucsoara, cuisoarele si anasonul. (eu nu am avut anason, asa incat de data aceasta nu l-am folosit).
  4. Cand incepe sa fiarba vinul iar zaharul este topit, adaugam perele si le lasam sa fiarba la foc mic pana intra furculita usor (aproximativ 25 de minute).
  5. Cand perele sunt fierte, le scoatem pe o farfurie si le lasam sa se raceasca.
  6. Amestecam nuca cu mierea si umplem fiecare para cu amestecul astfel obtinut.
  7. Taiem foietajul fasii subtiri (cam de 1 cm) si infasuram perele de jos in sus pana la codita. Perele trebuie sa fie umede ca foietajul sa se lipeasca, asa incat daca este necesar, le udam inainte cu vinul ramas in craticioara. 
  8. Din loc in loc, cand o fasie de foietaj se termina, o suprapunem usor cu o noua fasie de foietaj, continuand infasurarea perei. Udam usor capetele pentru a se putea lipi.
  9. Ungem toata suprafata de foietaj cu galbenusul de ou.
  10. Acoperim coditele cu folie de aluminiu pentru a nu se arde.
  11. Pregatim o tava termorezistenta, punand hartie de copt pe fundul ei si asezam perele.
  12. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C si le scoatem cand foietajul s-a rumenit frumos (dupa aproximativ 20-25 de minute).
  13. Din lichidul in care au fiert perele, pastram 300-400 de ml si il punem pe foc pana cand capata consistenta unui sirop (reductie de vin).
  14. Asezati pe farfurie cate o para si turnati deasupra sosul obtinut. Pofta buna!



Informatii utile:

  • Taiati putin din baza perelor pentru ca acestea sa poata sta in picioare
  • Aluatul de foietaj este bine sa fie rece, de la frigider. (il scoateti doar cand sunteti gata sa infasurati perele)
  • In restul de lichid in care au fiert perele se mai poate adauga vin, se mai da un clocot si se poate bea pe post de vin fiert (este foarte aromat si e pacat sa-l aruncam).

2 comentarii:

  1. Aoleu m-ai omorat ! Nu esrte deloc corect asa . faci, prepari si chemi la deh.. gustat, caci altfel nu avem unde depozita apa (din gura). pentru ca, precum bine spune o vorba romaneasca, ne cam lasa gura apa (sau ne ploua in gura ?!).
    Foarte aratoase si apetisante. Mmmm....

    RăspundețiȘtergere