16 decembrie 2012

Prajitura la rece cu branza de vaci

tort de branza de vaci cu fructe de padureIngrediente:

  • 200g de piscoturi
  • 300ml smantana pentru frisca 32% grasime (Dorna sau Milli)
  • 8g gelatina alimentara
  • 500 ml lapte
  • 250g branza de vaci
  • 150g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilinat
  • fructe de padure sau 6-7 kiwi

Mod de preparare:
  1. Se mixeaza bine intr-un bol branza de vaci, zaharul si 4-5 linguri de lapte.
  2. Se pune gelatina intr-o canuta cu 3 linguri de lapte rece si se lasa cateva minute pana se umfla si absoarbe tot laptele.
  3. Intr-o craticioara se inclazesc 100ml de lapte. Cand incepe sa dea in clocot, inchidem focul, lasam 2 minute sa se mai racoreasca un pic laptele si adaugam gelatina. Amestecam bine, pana se dizolva gelatina (nu se mai vad granulele in lapte).
  4. Turnam laptele in care am topit gelatina peste branza si amestecam cate putin, dupa care mixam bine si dam deoparte compozitia.
  5. Batem smantana pentru frisca (eu am folosit mixerul si o lingura de zahar pentru a iesi mai tare frisca)
  6. Punem frisca peste amestecul de branza si mixam bine.
  7. Tapetam o forma de tort cu peretii detasabili cu folie alimentara (diametrul de 21 de cm). 
  8. Trecem piscoturile prin lapte (laptele sa fie rece, iar piscoturile nu trebuie sa stea mult la inmuiat, doar cat le trecem rapid prin lapte, altfel se vor muia prea rau) si le asezam unul langa altul pe marginile laterale ale formei.
  9. Turnam jumatate de crema, o nivelam usor, apoi adaugam fructele congelate (nedezghetate), apoi turnam cealalta jumatate de crema.
  10. Rupem piscoturile de la nivelul cremei iar jumatatile de piscoturi ramase le punem peste crema, incercand sa acoperim pe cat posibil toata suprafata (la final tortul va fi intors invers iar acestea vor tine loc de blat inferior).
  11. Acoperim cu folie si presam bine.
  12. Bagam la frigider 4-5 ore (fructele se vor dezgheta incet, fara a lasa prea multa zeama iar aromele se vor intrepatrunde bine).
  13. Scoatem de la frigider, luam folia, asezam pe un platou cu partea tapetata cu piscoturi in jos si desfacem marginile detasabile, indepartand de tot folia alimentara.
  14. Se poate orna cu fructe, frisca, sau se poate servi ca atare. 


Atentie!
  • Este un tort ce contine atat zahar, cat si grasimi nesanatoase (frisca, branza de vaci). Recomandarea mea ar fi sa nu abuzati de el :) Puteti insa sa va bucurati de o felie, la ocazii speciale sau intr-una din zilele asa numite "cheat-day" cand va permiteti sa pacaliti un regim alimentar sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu