16 decembrie 2012

Castraveti murati (in saramura)

castraveti murati (in saramura)Ingrediente pentru un borcan de 5 litri:

  • 3 kg de castraveti proaspeti
  • 3 litri de apa
  • 3 linguri de sare grunjoasa neiodata (cate o lingura de sare la un litru de apa)
  • 1 lingura de boabe de piper
  • 3 linguri de otet (cate o lingura de sare la un litru de apa)
  • frunze de telina
  • marar uscat
  • ardei iute
  • usturoi
  • bucati de hrean
  • bucati de telina
  • boabe de mustar


Mod de preparare:

  1. Se spala bine castravetii si se dau deoparte cei loviti sau moi.
  2. Se aseaza castravetii unul langa altul in borcan (atatia cati incap) asezand intre ei bucatile de hrean, telina, ardei iute, cateii de usturoi taiati, cateva crengute de marar uscat si frunzele de telina. La final se adauga boabele de mustar.
  3. Intr-o oala mare se pune apa cu sarea si boabele de piper la fiert
  4. Cand incepe sa fiarba apa, se adauga otetul.
  5. Borcanul se aseaza jos, pe gresie, punand sub el o coada de lingura, furculita sau cutit (este important sa fie ceva metalic dedesubt pentru a usura transferul termic si a evita spargerea borcanului).
  6. Se toarna cu ajutorul unui polonic apa fiarta in borcan, pana se umple.
  7. Se infileteaza repede capacul si se infasoara in prosoape pana se raceste complet.
  8. Borcanul se depoziteaza apoi intr-un loc uscat, racoros si intunecat (ex: camara).
  9. Dupa ce se incepe un borcan este recomandat ca acesta sa fie pastrat in frigider.
  10. In functie de temperatura (vara-iarna), castravetii se mureaza dupa aproximativ 5-6 saptamani. Procesul se fermentatie inceteaza cand apa din borcane devine limpede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu