30 martie 2015

Cheesecake raw cu visine



Ingrediente:


Blat:
  • 50g migdale
  • 50g nuca romaneasca
  • 100g curmale fara samburi
  • 1/2 lingura cacao
  • 1 praf de sare

Umplutura:

  • 300g caju
  • 2 portocale
  • 1 pastaie de vanilie
  • 130g indulcitor (miere, sirop de artar, sirop de agave, etc.)
  • 125g unt de cacao topit (sau de cocos)
  • 225g visine fara samburi (pot fi congelate)



Mod de preparare:

  1. Se cantaresc migdalele, nuca romaneasca si caju-ul si apoi se hidrateaza timp de o ora. (se tin in apa cat sa le acopere).
  2. Se proceseaza ingredientele pentru blat in robotul de bucatarie pana obtinem o pasta lipicioasa. Nu trebuie sa fie foarte fina, este ok daca raman bucatele de nuci/migdale mai crocante.
  3. Se preseaza bine pasta astfel obtinuta intr-o forma de tort cu pereti detasabili.
  4. Se pun in blender caju-ul, zeama de la cele 2 portocale, coaja rasa de la una dintre ele si 80g de indulcitor.
  5. Se taie pastaia de vanilie longitudinal, se rade cu un cutit continutul din interiorul ei, si se adauga in blender.
  6. Se proceseaza bine toate ingredientele, apoi se adauga 100g de unt de cacao topit si se proceseaza in continuare pana este bine incorporat si obtinem o pasta fina, cremoasa. 
  7. Se toarna jumatate din compozitia astfel obtinuta peste blat si se tine la congelator pentru 20 de minute.
  8. Se aseaza 125g de visine fara samburi (daca sunt congelate, se decongeleaza mai intai si se scurg de zeama) si se toarna deasupra cealalta jumatate de compozitie.
  9. Se da la congelator pentru inca 30 de minute.
  10. Se proceseaza in blender 50g de indulcitor, 25g de unt de cacao topit si 100g de visine fara samburi.
  11. Se toarna deasupra tortului si se lasa la congelator peste noapte. 
  12. Se orneaza (eu am folosit fulgi de migdale si carambola sau fructul stea).


Informatii utile:

  • Pentru cantitatile descrise am folosit o tava de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 18cm. Daca aveti una "standard", de 26-28cm, dublati cantitatile de ingrediente.
  • Daca nu aveti o forma de tort cu pereti detasabili, tapetati o forma normala de tort sau o tava cu folie alimentara de plastic pentru a putea scoate cu usurinta tortul din forma.
  • Tortul se mentine bine si la frigider (nu se va topi, nu va curge) insa daca doriti sa-l tineti o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa-l pastrati la congelator si sa-l scoateti apoi cu 20 de minute inainte de servire la temperatura camerei.
Reteta este inspirata si adaptata din "bucataria mea vegana".

2 comentarii:

  1. Interesante retetele Dumneavoastra, dar cam rare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere. Aveti dreptate, nu prea am avut timp in ultima perioada sa postez. Sper insa sa reincep sa o fac cat de curand :)

    RăspundețiȘtergere