23 martie 2013

Sarmale slabe in foi de varza

Ingrediente: (au iesit 82 de sarmale)
Sarmale slabe in foi de varza
  • 2 kg carne (1kg muschiulet de porc, 1kg muschi de vita)
  • 7-8 cepe potrivite 
  • 1 si 1/4 cana orez
  • 1 cana apa
  • 1/4 cana ulei samburi de struguri
  • 2 linguri de sare
  • 1 si 1/2 lingura piper
  • 1 si 1/2 lingura boia de ardei iute
  • cimbru (optional, dupa gust si preferinte)
  • 2-3 verze murate
  • 1/2 lingura boabe piper negru
  • 10-12 frunze de dafin
  • 4-5 linguri de bulion
  • 3 cani vin rosu


Mod de preparare:
    Amestec carne tocata sarmale slabe
  1. Ceapa (dupa ce s-a curatat in prealabil) si carnea se taie cubulete cat sa incapa in masina de tocat carne.
  2. Se toaca alternand ceapa si carnea.
  3. Se spala orezul si se adauga amestecului de carne si ceapa tocata.
  4. Se condimenteaza adaugand sarea, piperul macinat, boiaua de ardei iute si cimbrul (optional).
  5. Se framanta bine cu mainile, pana se amesteca toate ingredientele foarte, foarte bine.
  6. Se adauga uleiul de samburi de struguri si se amesteca bine.
  7. Se adauga cana de apa si se amesteca pana ce carnea absoarbe toata apa.
    Varza murata


  8. Se desfac frunzele de varza murata una cate una, indepartandu-se cotorul sau bucatile de frunze cu nervuri foarte groase si tari (resturile indepartate se pun deoparte si se pot folosi pentru varza tocata).
  9. Se impaturesc sarmalele una cate una, punand cam o lingura de compozitie de carne intr-o foaie de varza si se aseaza pe un platou.
  10. Tocam varza (ori dintr-o varza intreaga, ori din resturile indepartate de la foile pentru sarmale) si asezam un strat de varza tocata la fundul unei oale.
  11. Asezam apoi un rand de sarmale, punandu-le una langa alta, inghesuite cat sa nu ramana loc intre ele (altfel riscam sa se desfaca la fierbere).
    Sarmale impachetate in foi de varza
  12. Alternam mereu, punand cand un strat de varza tocata, cand un strat de sarmale, pana epuizam sarmalele, avand grija ca ultimul strat de sus sa fie tot varza tocata.
  13. Sarmale in foi de varza la fiert
  14. Se pun foile de dafin, boabele de piper si apa cat sa acopere usor sarmalele.
  15. Se pune deasupra si bulionul si se pune oala la foc mare pana incepe sa fiarba iar sarmalele se umfla putin.
  16. Se imping cu lingura in jos, se pune capacul si se da focul mic.
  17. Cand scade apa, se completeaza la inceput cu vin, dupa care se adauga apa cand mai scade zeama. Ele trebuie sa fie tot timpul usor acoperite de lichid.
  18. Se fierb aproximativ 1 ora jumatate, dupa care se poate incerca 1 sarma verificand ca varza este fiarta.


Informatii utile:
  • Din cantitatile de ingrediente recomandate ies aproximativ 82 de sarmale potrivite ca marime. Daca doriti mai putine sau mai multe, ajustati corespunzator cantitatile.
  • Uleiul de samburi de struguri l-am folosit ca o alternativa sanatoasa pentru a da putina grasime carnii din sarmale (altfel sarmalele ar iesi extrem de uscate). Pentru cei ce nu tin atat de mult la silueta sau la "regulile sanatoase", acesta poate fi eliminat inlocuind carnea extrem de slaba recomandata in aceasta reteta cu una usor "impanata".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu