Este cunoscut ca o rata mare a metabolismului este ideala pentru mentinerea si chiar scaderea in greutate. Multi dintre noi se plang si folosesc drept scuza "metabolismul prost" pe care il au. De cate ori nu am auzit la prieteni, rude, apropiati: "Nu am ce sa fac, oricat de putin as manca nu pot sa slabesc! Am un metabolism prost!". Ei bine, metabolismul poate fi "invatat", "educat", "modificat".
Pentru inceput, haideti sa vedem un top al alimentelor ce maresc activitatea la nivel metabolic si ajuta la arderea mai rapida a grasimilor.
- Ceaiul verde. Cafeina intalnita in ceaiul verde (teina) accelereaza ritmul cardiac si mareste rata metabolismului. Ceaiul verde contine o mare cantitate de polifenoli (EGCG) - 30-40%. Aceasta substanta, EGCG mareste cantitatea de calorii care este folosita pentru fiecare activitate fizica, de la mersul pe strada pana la digestie. Astfel, stimuleaza organismul sa arda mai multe grasimi pentru a produce energie. Ceaiul verde este de asemenea bogat in antioxidanti, ajutand la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
- Ardeiul iute sau boiaua de ardei iute. Condimentarea alimentelor cu boia sau ardei iute creste rata de ardere a grasimilor. Ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala in momentul ingerarii. Aceasta substanta activeaza hormonii din organism ce au rol in gestionarea stresului, avand un efect analgezic natural, creste sistemul imunitar, scade colesterolul, stimuleaza circulatia si ajuta la scaderea in greutate ducand la o ardere mai rapida a grasimilior. Capsaicina accelereaza metabolismul, declansand in mod natural transformarea grasimilior in energie utila, cu efecte directe in pierderea de greutate chiar si la ore distanta dupa ce ati terminat masa. Intrucat uneori este imposibil sa consumam cantitati suficiente de ardei iute (sensibilitate la iuteala, probleme de stomac, etc), exista suplimente nutritive pe baza de ardei iute, ce nu genereaza reactii iritative. Ardeiul iute nu numai ca mareste rata metabolismului, dar reduce si pofta de mancare.
- Fulgii de ovaz. Consumul de fulgi de ovaz in special la micul dejun mentine scazut nivelul de insulina, ajutand astfel la arderea grasimilor si nu la depunerea lor. Fulgii de ovaz contin multe fibre solubile, o multime de nutrienti si carbohidrati complecsi ce elibereaza energia in timp indelungat, ajutandu-ne pe parcursul intregii zile si fortand organismul sa consume multe calorii. Ovazul ajuta de asemenea la scaderea colesterolului si reduce riscul bolilor de inima. Ofera o senzatie de satietate timp indelungat, fibrele absorbind in acest timp zaharurile si grasimile si ajutand apoi organismul sa le elimine. Alte alimente cu eliberare lenta de carbohidrati, si ele extrem de benefice organismului sunt orezul integral, quinoa.
- Scortisoara. Scortisoara este un bun imitator al insulinei actionand ca un stabilizator natural al nivelului de zahar din sange si al colesterolului rau. Ajutand celulele din organism sa proceseze mai bine glucidele, acestea nu se mai transforma in grasime. O lingurita de scortisoara adaugata unui desert tempereaza fluctuatiile de zahar din sange, contribuind la eliminarea lui inainte de a fi transformat in grasime. Insulina este secretata de organism ca raspuns la dulciuri si carbohidrati, ajutand la stocarea energiei pentru cand organismul are nevoie, insa prea multa insulina duce la depunerea grasimilor. Un agent care imita insulina precum scortisoara este capabil sa pacaleasca organismul ca exista suficienta insulina evitand astfel un nivel prea ridicat al acesteia care ar duce la depunerea de grasimi si cu timpul, la diabet. De asemenea, scortisoara fluidizeaza sangele si ajuta memoria.
- Migdalele, nucile si semintele. Grasimile mono-nesaturate din migdale nu numai ca au un efect benefic asupra nivelului insulinei si dau senzatia de satietate, dar contin si acidul alfa-linoleic, acid ce accelereaza arderile grasimilor. Atat migdalele cat si alunele, nucile si semintele (atentie, in stare cruda, nu prajite) cresc nivelul de serotonina, un hormon cunoscut pentru inducerea starii de bine, scad apetitul si reduc riscul bolilor de inima. Acestea ajuta la reducerea colesterolului rau si pot reduce inflamatiile. Contin acizi grasi Omega 3 si 6 fiind ideale pentru frumusetea pielii, a parului si a unghiilor.
- Legumele verzi (brocoli, spanac, sparanghel, fasole verde, etc). O alimentatie bogata in legume verzi este primul pas catre o silueta de invidiat. Aceste legume reprezinta o sursa excelenta de vitamine (A, B, C, E si K), potasiu, acid folic, fibre si contin unul dintre cei mai eficienti antioxidanti (clorofila). Substantele lor nutritive imbunatatesc digestia, stimuleaza metabolismul, ofera organismului un plus de energie, combat efectele imbatranirii si mentin sanatatea sanguina si a inimii. Ele intra in categoria alimentelor integrale si sunt cea mai buna sursa de fibre solubile. Legumele verzi dau senzatia de satietate, scad colesterolul si contribuie la eliminarea grasimilor in exces. Sa luam de exemplu brocoli. Brocoli este bogat in calciu si vitamina C. Aceste doua vitamine impreuna ajuta la arderea caloriilor mai repede si mai eficient. Calciul activeaza metabolismul, in timp ce vitamina C ajuta la asimilarea calciului de catre organism. Brocoli ne asigura o cantitate mare de fibre, acid folic si antioxidanti. De asemenea este unul din cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului.
- Proteinele. Proteinele intalnite in carnea de pui, curcan, vita si peste au nevoie de o cantitate mare de energie pentru a fi descompuse. Prin urmare, organismul va arde multe calorii in timpul procesului de digestie. Toate proteinele (inclusiv cele din lactate, oua, seminte, etc) sunt un ingredient esential in formarea si intretinerea masei musculare, care consuma mai multe calorii decat grasimea. Proteinele sunt singurii nutrienti care nu se depun in organism, prin urmare nu ingrasa. Din acest motiv este importanta includerea proteinelor in regimul alimentar, cunoscandu-se faptul ca dietele bazate pe multe proteine si cat mai putini carbohidrati si zaharuri sunt cele mai eficiente si de durata. Este bine insa ca o dieta bogata in proteine sa fie asociata cu alimente specifice pentru detoxifiere.
- Fructele de padure. Fructele de padure reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, acid folic, caroten, calciu si magneziu, sunt sarace in calorii dar ofera multa energie, impiedicand depunerea de grasimi. Contin antioxidanti ce previn imbatranirea pielii si fibre care ajuta la digestie si combat constipatia. Fructele de padure ajuta organismul sa arda grasimile si celulita, stimuleaza sistemul imunitar si imbunatatesc aspectul pielii.
- Apa. Desi nu este un aliment, daca nu consumam destula apa metabolismul isi va incetini activitatea. Apa este esentiala pentru buna functionare a organismului, grabind arderea grasimilor din corp, eliminarea "deseurilor" (avand efect detoxifiant), confera senzatia de satietate (veti consuma astfel mai putine alimente bogate in calorii), ajuta la transportul nutrientilor in organism si regleaza temperatura corporala. Apa reduce retentia de lichide in tesuturi ajutand la combaterea celulitei si sprijina functiile aparatului digestiv tratand cu succes constipatia. Hidratarea optima a organismului este cunoscuta ca avand efecte benefice atat asupra organelor interne (rinichi, stomac, ficat, etc), cat si asupra aspectului tenului, parului si unghiilor. Ideal este sa consumati 30-35ml apa / kg corp.
Bineinteles ca pe langa alimentele din topul de mai sus, exista o lista mult mai mare de alimente ce ajuta si ele la arderea grasimilor si accelerarea metabolismului (somonul si tonul, ciocolata neagra pura, uleiul de masline, avocado, citricele, piperul, usturoiul, etc) insa din teama de a nu va plictisi cu un articol interminabil, nu le voi detalia proprietatile benefice, considerand ca aveti un punct de plecare destul de bun deocamdata.
salut,
RăspundețiȘtergeresunt un mare fan(la propriu si la figurat)... as vrea sa stiu care sunt alimentele care trebuiesc evitate pentru ca incetinesc metabolismul ...
Hmmm...ai deschis un subiect delicat si cred ca este extrem de mult de vorbit pe tema asta. Nu se poate rezuma intr-un comentariu, insa o sa incerc sa expun pe scurt cateva alimente de evitat dar si obiceiuri ce ti-ar putea fi de folos:
RăspundețiȘtergere-evita carbohidratii rafinati (faina alba, painea si "patiserelile", pastele, orezul alb); le poti inlocui cu faina integrala, de ovaz, migdale, etc, paine integrala, paste integrale, orez brun sau negru (cel din urma este extrem de gustos, are o usoara aroma de nuca).
-evita alimentele grase, dulci, sucurile dulci si/sau acidulate
-nu sari niciodata peste micul dejun, este masa cea mai importanta a zilei, te va ajuta sa mananci mai putin pe parcursul zilei, vei avea energie iar corpul are nevoie de nutrienti dupa 8 ore de somn
-incearca sa ai 3 mese principale si 2 gustari pe parcursul zilei (adica sa mananci des si putin); multe persoane gresesc mancand rar, considerand ca asa vor consuma putine calorii si implicit vor slabi, insa prin infometare si/sau prin mese rare corpul are tendinta sa isi incetineasca metabolismul
-stresul si lipsa somnului reprezinta un alt factor care duce la incetinirea metabolismului
-nu in ultimul rand, alcoolul; stiu insa ca este extrem de dificil pentru noi toti sa ne abtinem de la a consuma cu alcool, mai ales la o petrecere sau o "iesire cu baietii in oras", insa atunci cand o faci, incearca sa te limitezi la bauturi simple (vin, tuica, vodka) si evita cocktailurile carbogazoase, cele care contin suc de fructe, zahar, etc (visinata, cuba libre, bloody mary...)
multumesc pentru sfaturi, o sa tin cont pe viitor ;)
RăspundețiȘtergereCu ce trebuie sa inlocuiesc carnea daca sunt vegetariana si am nevoie de proteine?
RăspundețiȘtergereDintre alimentele "permise" unui vegetarian, cele mai bogate in proteine sunt:
RăspundețiȘtergere- produsele din soia
- fasolea rosie
- lintea
- quinoa
- semintele (canepa, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui etc)
- avocado
Alimente permise ce contin proteine mai sunt si altele (ciuperci, spanac, brocoli, etc) insa au un procent mult mai mic de proteine fata de cele enumerate mai sus.