4 ianuarie 2013

Piftie de curcan

piftie de curcan 
Ingrediente:

  • 3,5 kg aripi de curcan
  • 1 ardei iute uscat / proaspat (am folosit uscat)
  • 1-2 linguri de sare
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 5 pliculete de gelatina (optional)



Mod de preparare:

    piftie de curcan la fiert
  1. Se spala foarte bine aripile de curcan, in mai multe ape, pana ce apa ramane aproape limpede.
  2. Se pun aripile intr-o oala foarte mare, adaugand apa astfel incat sa ramana 2 degete goala oala.
  3. Oala se pune pe aragaz, la foc mare, pana incepe sa fiarba.
  4. Cand incepe sa fiarba, focul se da mic si se spumeaza in continuu de cand s-a pus pe foc pana cand nu mai face deloc spuma.
  5. In momentul in care nu mai face deloc spuma, se adauga ardeiul iute taiat / rupt in bucati, cu tot cu seminte.
  6. Se lasa piftia la fiert la foc mic, pana cand scade apa la 1/2 din oala (aproximativ 5 ore). Daca nu folositi gelatina, o lasati la fiert pana ramane 1/4 din apa initiala.
  7. Dupa ce a fiert suficient, oprim focul si scoatem carnea pe un platou.
  8. Curatam carnea de oase si piele si le aruncam. Carnea dezosata se imparte in castroane, farfurii, etc. pregatite dinainte.
  9. In timp ce lichidul din oala se mai racoreste un pic, adaugam in oala 1-2 capatani de usturoi curatat si zdrobit (dupa gust).
  10. Se pune gelatina la inmuiat (conform instructiunilor de pe ambalaj) si se lasa 10-15 minute.
  11. Se fierb apoi 500ml de apa, se opreste focul, se mai lasa 2-3 minute sa se racoreasca un pic si se adauga gelatina muiata, amestecand continuu pana se topeste de tot.
  12. Se adauga gelatina topita in zeama de piftie si se amesteca foarte bine.
  13. Se adauga sarea si se amesteca bine (1-2 linguri de sare, sau dupa gust).
  14. Pregatiti o bucata de tifon, pusa in doua, o udati cu apa rece si o asezati intr-o strecuratoare.
  15. Cu un polonic puneti lichidul din oala trecandu-l prin strecuratoarea cu tifon si impartindu-l in vase.
  16. Vasele se dau apoi la rece pe balcon (daca este iarna) sau la frigider (vara).
  17. Piftia se incheaga in aproximativ 4-6 ore si poate fi servita.

Informatii utile:
  • Dupa ce incepe piftia sa fiarba nu se mai adauga nici un pic de apa pana la final.
  • Avand in vedere ca folosim gelatina, nu este necesar sa scada foarte mult piftia pentru a se inchega. Daca insa doriti sa nu folositi gelatina, piftia se lasa la fiert pana cand ramane 1/4 din apa initiala.
  • Atunci cand pregatiti vasele pentru piftie este bine sa pregatiti mai multe decat mai putine. Astfel, daca ati impartit carnea in toate vasele si aveti prea putina zeama sa le umpleti pe toate, puteti lua apoi din carnea ramasa si reimparti in vasele in care ati pus deja zeama. Invers este mai dificil.
  • Daca dati piftia la rece pe balcon pentru a se inchega, e recomandat sa o acoperiti cu prosoape sau carpe curate (pentru a nu se depune praf in ele)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu