Ingrediente:
- 500g ficat de pasare (pui sau curcan)
- 100g de unt
- 1 praz (sau 1 ceapa)
- 1/2 pahar vin alb sec sau demi-sec (optional)
- 2 frunze de dafin
- 4-5 boabe piper
- 1 lingurita cimbru
- 1 lingurita nucsoara
- sare
- piper macinat
- boia
- praf de usturoi
- Se curata ficatul si se spala bine, dupa care se pune intr-o oala, cu apa cat sa-l acopere de 3 degete.
- Adaugam prazul (sau ceapa) taiate bucati mari, frunzele de dafin si piperul boabe si il punem la fiert, spumand mereu.
- Dupa ce ficatul a fiert bine (aproximativ 40 de minute), il punem intr-un castron impreuna cu untul, prazul sau ceapa, un polonic din zeama in care a fiert si adaugam 1 lingurita de nucsoara si 1 de cimbru.
- Mixam cu blenderul pana obtinem un pate fin, adaugand treptat, dupa gust, sare, piper macinat, boia si praf de usturoi.
- Se pune intr-un castronel, se acopera si se lasa la frigider minim o ora pentru a se intrepatrunde aromele si a se intari untul.
Informatii utile:
- Chiar daca va pare prea moale pateul adaugand un polonic de zeama, el se va intari la frigider datorita untului din compozitie.
- Nu lasati ficatul sa se raceasca prea mult dupa fierbere, pentru ca se va intari si usca. Va fi foarte greu sa-l pasati apoi.
- Pentru un pate dietetic, se poate inlocui untul cu 2-3 linguri de crema de branza fina foarte slaba.
- Daca folositi praz, se pune doar partea alba, nu si frunzele
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu